top of page

Turizm Amaçlı İkamet İzni Reddine İlişkin Açılan İptal Davalarında Mahkemece İncelenen Hususlar

Turizm amaçlı olarak başvuru yapılan ikamet izni reddine karşı açılan iptal davalarında mahkemeler tarafından ilgili kanunun yanı sıra uygulamada özellikle dikkat edilen belli başlı hususlar vardır. Bu hususlardan bazıları şu şekilde sıralanabilir:

  • Maddi imkânın somut tespitini sağlayacak bilgi ve belgeler sunulması

Mahkeme tarafından başvuru yapan şahsın maddi durumunun yeterli olduğunun "somut olarak" ispat edilip edilmediği hususu en çok dikkat edilen konulardan biridir. Kişinin maddi imkânın yeterliliğinin tespitinde şu hususlar aranır:


a) Başvuru yaptığı yıl itibarıyla geçerli olan net asgari ücret kadar aylık gideri karşılayabilecek maddi güce sahip olması.


b) Toplam geliri asgari ücretten az olmamak üzere kendisi dâhil her bir aile üyesi için asgari ücretin üçte biri kadar maddi güce sahip olması.


c) Maddi imkânını sadece üçüncü kişilerin taahhütlerine dayandırmaması.


Bu maddeleri karşılayacak şekilde somut belgelerin (en az son 3 aylık banka hesap hareketleri gibi) dilekçeyle birlikte sunulması önem arz etmektedir.

  • Yabancılardan, talep ettikleri ikamet izni süresini kapsayan geçerli sağlık sigortasına sahip olmaları

Türkiye’de genel sağlık sigortası kapsamında olanların geçerli sağlık sigortası olduğu kabul edilir. Genel sağlık sigortası kapsamında olmayan veya Sosyal Güvenlik Kurumuna başvuruda bulunmayanlardan, bir yıl ve üzeri ikamet izni taleplerinde, yıl sonunda yenilenmek kaydıyla bir yıl süreli özel sağlık sigortası aranmakta ve bu hususa dikkat edilmektedir. Dolayısıyla dilekçede bu konuya değinilmesi ve mümkünse poliçenin sunulması önemlidir.

  • Seyahat Planı

Turizm amaçlı ikamet izni başvurularında; yabancının ülkede nerede, ne zaman ve ne süreyle kalacağı gibi seyahat planına ilişkin hususlardaki beyanı değerlendirilir. Özellikle bu noktada yabancıdan seyahat planına ilişkin ya da kalış amacını ortaya koyan "somut bilgi veya belge" sunması istenebilir.


Dilekçede başvuru yapan şahsın seyahat planından bahsetmek, mümkünse ayrıntısına girmek ve hatta yine mümkünse bu geziye ilişkin rezervasyon, ulaşım biletleri tarzı evrakları dosyaya sunmak başvuru yapan şahsın faydasına olacaktır.


Kanunda sayılan kısa dönem ikamet izni başvuruları dışındaki ikamet izni talepleri de esasında turizm amaçlı talepler olarak değerlendirilir. Bu noktada bu başvuru türünün biraz torba ikamet izni türü olma yanı vardır. Ancak yine de Mahkemelerin çoğunlukla başvuru esnasındaki ve sonraki beyanlarından Türkiye'de turizm amacıyla kalmayacağı anlaşılan yabancılara turizm amaçlı kısa dönem ikamet izni verilemeyeceği yönünde fikir belirttiğini söylemek gerekir.


İkamet izni reddi hallerinde, yabancılar hukukuna ilişkin sorunlarınızda ve diğer sorunlarınızda bize ulaşabilirsiniz.



 
 
 

Comments


© 2021 - Bu site Köker & Eryılmaz Hukuk ve Danışmanlık Ofisi tarafından oluşturulmuş olup tüm hakları saklıdır.

  • Twitter
  • Instagram
  • LinkedIn
bottom of page